ProgramHidakat építünk!

a közösségfejlesztés 16. nyári egyeteme


Kunbábony, 2019. július 25-28. SZAKMAI PROGRAM  
*** a részleteket folyamatosan frissítjük ***CSÜTÖRTÖK délután (14:00 - 19:00)                                       13:00 ebéd

14.00
Hangolódás - összehangolódás a közös munkához15.15
Megnyitó
, valamint Bemutatkozik a szervező: 30 éves a Közösségfejlesztők Egyesülete15.30
Az áthidaló társadalmi tőke nyomában 1. rész: Egy újfajta megközelítés? Az elméleti keretek megrajzolása, nem csak elméletben

Házigazda: Boda Kitti és Peták Péter


Az új kihívások új válaszokat kívánnak a közösségfejlesztéstől is. Így került a szakmai figyelem az áthidalásra, ami idei nyári egyetemünk fő (keret)témájává lépett elő. A téma feldolgozását többek között azzal kezdjük, hogy meghívott beszélgetőtársaink révén - a szakmai horizonttágítás érdekében - elrugaszkodunk egy pillanatra a napi gyakorlattól, hogy aztán egy váratlan fordulattal fejest ugorjunk a közösségi munka mélységeibe. 


Dr. Nagy Gábor Dániel szociológus, a Szegedi Tudományegyetem docense: Társadalmi tőke az akadémiai szférától az alkalmazható módszertanig

Zsolt Péter szociológus, integritástréner, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatási igazgatója: A korrupt holland földhivatalnokoktól az állam újjászületéséig

17.30 

Az áthidaló társadalmi tőke nyomában 2. rész: Közösségfejlesztői gondolatok az áthidalás szükségességéről és lehetőségeiről 
Házigazda: Boda Kitti és Peták Péter

Most, hogy hídépítőnek szegődünk, felelős "kivitelezőként" (társadalmi beavatkozóként) fontos megismerni annak bonyolult folyamatát, amiben közös építkezésünket talán az alapoktól kell kezdeni. 

A témát felvezeti: Boda Kitti, majd
Reflexiók, hozzászólások, beszélgetés  

**************************************************
19:00 vacsora

Esti fakultatív program 
20:00 
A világi közösségek és az egyház kapcsolata – lehetséges-e áthidalás?
Vendég a Svájcból hazaérkező Lakatos Kinga
Beszélgetésvezető: Péterfi Ferenc
Hogyan tud az egyház helyben (és tágabb viszonylatokban is) a bezártság feloldásán, közös cselekvések feltételeinek megteremtésében közreműködni?

PÉNTEK délelőtt (9:00 - 13:00)                                   

9.00
Napindító hangolódás

9.30 
A társadalmi párbeszéd: kommunikáció és híd egyszerre – gondolatébresztők és közös helyzetgyakorlatok (házigazda: Péterfi Ferenc és Giczey Péter)
A megértés, párbeszéd érdekében legalább átmenetileg felfüggeszthetjük-e a saját álláspontunkat?
Vendégek: dr. Tóth Pál a firenzei Istituto Universitario Sophia egyetem professzora, társadalmi párbeszéd szakértő és Zsolt Péter szociológus, továbbá Mészáros Zsuzsanna közösségfejlesztő, aki egy közeli faluban a deliberatív közvélemény-kutatás módszerével igyekezett a helyi közösségeket valódi párbeszédbe hívni

11.30

Műhely 1: A társadalmi párbeszéd téma folytatása

Műhely 2: Közösségfejlesztők kényszerpályán - nem csak az intézmények és projektek örömére (műhelyvezető: Gyenes Zsuzsa)

Fonákja: ha a térségi, közösség- és településfejlesztő civil szervezet nem kap terepet, szerepet, lehetőséget a helyi fejlesztésekben, tagjai ezen projektek, illetve helyi intézmények munkatársai lesznek. Színe: a fejlesztési programokban, helyi intézményekben megjelennek a közösségi szemlélettel rendelkező helyi szakemberek, akik így belülről alakítják (át) az intézmények működését.
Vendégeink szakemberek, egyben aktív civilek a Gönci járásból: Bereczki Béla, Pongráczné Kiss Éva, Sivák Jánosné Éva, Takács Csabáné Csilla 

Műhely 3: A cigány - magyar különbségtétel (a műhelybeszélgetést vezeti: Giczey Péter)
Vendég: Kovai Cecília

*************************
13:00 ebéd - szellemi szieszta 

Beszélgetés Bereczky Bélával, a Beke Pál Emlékcím idei közösségi művelődési, közösségfejlesztési díjazottjával
(beszélgetésvezető: Giczey Péter) 

PÉNTEK délután (15:00 - 19:00)                                        

15:00
Intézmények – közösségi alapú szolgáltatások
felvezeti: Péterfi Ferenc és Gyenes Zsuzsa
A közösségfejlesztés intézmények építésének folyamata - avagy intézmények, -rendszerek a helyi közösség szolgálatában. Lehetséges szerepek, működő gyakorlatok az egyházhoz, önkormányzathoz, szociális, kulturális, stb. intézményekhez kapcsolódóan. Közösségi alapú szolgáltatások, közösségi alapú működés.

15:30

Műhely 1: Közösségeink: funkciók és diszfunkciók tengelyén (műhelybeszélgetés a közösségi funkciók gyakorlati értelmezéséről. Műhelyvezető: Csabai Lucia)

Műhely 2: A közösségfejlesztés valóban intézmények építésének a folyamata?
A nagy intézményi hálózatok milyen szerepet tölthetnek be a helyi közösségi munkában – városokban, városrészekben és vidéken?
Vendégek: Bolba Márta evangélikus lelkész Józsefvárosból; Németh Nándor vidékfejlesztő, Máltai Szeretetszolgálat; Karvalics Zoltán (egyeztetés alatt) (Nádasd) és Sivák János (Gönc) polgármesterek
műhelyvezető: Péterfi Ferenc

17:30

Műhely 1: Közösségi alapú szolgáltatások (a műhelybeszélgetést vezeti: Gyenes Zsuzsa)

Helyi, személyes/ helyi szükségletekre és erőforrásokra épít, partnerekkel dolgozik (kliensek/ felhasználók/ látogatók helyett), belső erőforrásokat mozgósít, más szolgáltatásokkal partnerségben dolgozik. Egy ilyen módon működő és szolgáltató intézmény maga a híd a helyi társadalomban. De vajon mindenhol megvalósítható, könnyen járható útja-e ez az intézményépítésnek?

Műhely 2: A közösségfejlesztés valóban intézmények építésének folyamata? műhely folytatása

****************************************
19:00 vacsora

Esti fakultatív program:

20.00
A közösségi finanszírozásról

(interaktív kerekasztal-beszélgetést vezeti: Velenczei Ágnes)

A Mandák Háza lelkésze - dokumentumfilm Bolba Márta, 8. kerületi evangélikus lelkész közösségszervező munkájáról


SZOMBAT délelőtt (9:30 - 13:00)                                        

9.30
Hangolódás

10:00
Tér – közösség – áthidalás
Közösségben élni. Hagyomány vagy korszerű jövőkép? Közösségek Magyarországon. Keretek, lehetőségek, elakadások és remények.
(házigazda: Kovács Edit)

11.30

Műhely 1: Változó világ, állandó módszerek?! - megérteni és meghaladni munkamódjainkat (műhelybeszélgetést vezeti: Kovács Edit és Beke Márton)

Műhely 2: Erősít nem fogva tart - a hálózati működésben rejlő erőforrások és buktatók 
Miért hálózatosodunk? Milyen témák mentén érdemes hálózatosodni? Mi/ ki működteti a hálózatot - mitől működik? Hogyan lesz fenntartható?
(a műhelybeszélgetést vezeti: Szeder-Kummer Mária, Halmai Zsuzsa és Monostori Éva)


*************************
13:00 ebéd - szellemi szieszta 

Én mint közösségfejlesztő - az önreflexió lehetőségei és módjai a szakmai hitelesség érdekében
Interaktív műhelybeszélgetés arról, hogyan és milyen módszerekkel lehet szakmai és önreflexiós tereket kialakítani magunknak annak érdekében, hogy kölcsönösen megosszuk tapasztalatainkat, egyéni kihívásainkat és kérdéseinket egymással. Mikor és mire jó a szupervízió? (vezeti: Kánya Kinga)


 
SZOMBAT délután (15:30 - 19:00)                                                  

15:30
Open space - műhelyek a résztvevők által kezdeményezett és vezetett témákban
Házigazda: Oláh Roland
·       Hiszel az önszerveződő rendszerekben? akkor az open space módszert neked találták ki! ez egy inspiráló, kreatív problémamegoldó modell, ami a kollektív bölcsességek és tapasztalatok összefésülésére építi az egyének és csoportok fejlődését.
Ha van egy téged régóta, vagy csak nagyon komolyan foglalkoztató kérdés vagy ügy, amit szívesen megosztanál a nyári egyetem résztvevőivel
adott esetben bevállalsz egy erről szóló csoport facilitálását, akkor
KÜLDD EL MOST, de legalább hozd magaddal Kunbábonyba, és dobd be szombat délután az erről szóló piacon.
Ha találsz rá két másik embert, akkor tiétek egy egész rendezvényhelyszín másfél órára :)
·       A módszert egyre szélesebb körben használják az üzleti világban a szervezetfejlesztésben, tanácsadásban, coachingban egyaránt
·       Bővebben a  módszerről: itt olvashatsz 

Az eddig  kezdeményezett műhelyek az oldal végén (a kép után) olvashatók.

**************************************
19:00 vacsora

Esti fakultatív program: 

20:00
Közös ügyünk: Parola 30 (műhelybeszélgetést vezeti: Farkas Gabriella)
30 éve, hogy a Parola megszületett - ebből az  alkalomból új ruhát kap, s újragondoljuk szakmai kapcsolódásait is! Megmutatjuk a honlapot, melynek köszönhetően mostantól valódi e-folyóirat válik a Parolából. Bemutatjuk a CSAPATOT, akik együtt vállalkoznak arra, hogy a Parolát a jövőben még többen írják és olvassák. A beszélgetés résztvevőinek segítségével pedig végiggondoljuk, hogy hol van a Parola helye a palettán, melyek azok a körök, orgánumok, intézmények, melyekre figyelnünk kell, akikkel érdemes kapcsolatot keresnünk. Várunk mindenkit, aki szívesen részt vesz egy folyóirat megújításáról való gondolkodásban.

VASÁRNAP délelőtt (9:30 - 13:00)                                      

9:30
Környezeti válság - közösségi kihívások
(kerekasztal-beszélgetés)
Tudjuk -e, miben is élünk? Milyen valós környezeti, gazdasági és társadalmi veszélyeket rejt a klímaválság? Jelenthet-e ennek megoldása a közösségeknek egy olyan közös alapot, amely túlmutat a hétköznapi különbségeken? Merjünk körülnézni!
Gondolatébresztő: Boda Kitti – Európai közösségfejlesztés a klímakatasztrófa korában
Kerekasztal-beszélgetés:
Hány évünk van még? - Környezeti(?) válság Magyarországon. Résztvevők: Pataki György, Lazányi Orsolya ökológiai közgazdász, BCE, Veress Tamás
Beszélgetésvezető: Farkas Gabriella és Tóth Vivien

11:30
Közösségeink és környezetünk – Mit tehetünk önmagunkért?
Vannak, akik aktívan próbálnak reagálni a minket körülvevő környezeti és az azzal összefüggő gazdasági, társadalmi problémákra. Miért teszik? S mit érhet el egy-egy helyi kezdeményezés? Tanuljunk azoktól, akik már bizonyítottak ezen a téren!
Résztvevők: Csere Áron közösségfejlesztő, Dialóg Egyesület - Miskolc, Horváth András ökológus - Kisszékely, Kling Ferenc koordinátor, Grundkert - Budapest, Lazányi Orsolya alapító, Cargonómia, Zalatnay László szervezetfejlesztő, Nyíregyházi Kosár Közösség
Beszélgetésvezető: Farkas Gabriella és Tóth Vivien

**********************************
13:00 ebéd, pakolás, hazautazás

MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRUNK!!!


Az Open Space (szombat délután) eddig kezdeményezett műhelyei:

Társadalmi vállalkozások (Mészáros Zsuzsa)

Cselekvő Közösségek program tapasztalatai (dr. Arapovics Mária, szakmai vezető)

Mélyadaptáció: hogyan viszonyulunk a klímaválsághoz? (Illés KatiExtincion Rebellion Magyarország)
Gondolkozták már azon, hogy mit fogsz érezni és csinálni, amikor fel kell adnod az eddigi életmódodat? Bolygónk klímaválsággal néz szembe. A klímaváltozás hatására a vízhiány megváltozása és az energia-szegénység egyre inkább előtérbe kerül a övetkező években, és mindenkit sújtani fog. Számos környezetvédelmi aktivista és közösségszervező kezében vannak már praktikus megoldások egyes kihívásokra. Emellett az Extinction Rebellion azt a témát is felveti, hogy egyénileg miként éljük meg a klímakatasztrófát és hogyan tudjuk feldolgozni a klímaszorongást és  a klímagyászt. Mindez része annak a mélyadaptációs folyamatnak, amit mindannyiunknak célszerű elkezdeni. Beszélgetésünk során a résztvevők megvitatják a mélyadaptáció jövőjét Magyarországon, különös figyelemmel arra, hogy a közösségszervezők hogyan tudnak ebben szerepet vállalni.


----------------------------------------------------

Előző évi témák:

1. Szakmaközi Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért, 2004

2. Nyári Egyetem a társadalmi akciókról, 2005
Szabad állampolgárnak lenni?!

3. Nyári Egyetem az aktív állampolgárságról, a demokráciáról, 2006
Szabad állampolgárok! Magyarországon. Európában

4. Nyári egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért, 2007
Szabad állampolgárok. Felhatalmazott közösségek

5. Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért, 2008
Kapcsolatok – kölcsönösség – bizalom. Fejleszthető-e a társadalmi tőke?

6. Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért, 2009
Szó-váltás. Társadalmi nyilvánosság – közbeszéd – párbeszéd

7. Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért, 2010
Társadalmi szolidaritás, összetartó társadalom

8. Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért, 2011
Közönyből – közügybe

9. Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért, 2012
Közösségben. Szolidárisabb – Igazságosabb – Fenntarthatóbb

10. Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért, 2013
Miből lesz az állampolgár?
Cselekvés - tanulás - felelősség

 

11. Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért 2014
A bennünk élő hatalom

12. Nyári Egyetem és Körfeszt a közösségi részvételért 2015

13. Nyári Egyetem KÖFE tagoknak és tagozatoknak 2016

14. Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért 2017
Sokszínűség - együttélés - elfogadás 

 
15. Közösségfejlesztők nyári egyeteme 2018

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése